Novosti

Kako odabrati prenosni terminal?

Kako se proizvođači prilagođavaju novim tehnologijama i reaguju na zahteve i potrebe tržišta i kupaca, tako se razvijaju i unapređuju prenosni terminali. Odabir prenosnog terminala i konfiguracije koja zadovoljava vaše specifične potrebe treba biti krajnji cilj u procesu donošenja odluke. U ovom kratkom vodiču opisali smo karakteristike i funkcionalnosti prenosnih terminala i nadamo se da ćemo vam pomoći pri donošenju konačne odluke.

U kojem ćete prostoru koristiti prenosni terminal?

Za optimalno upravljanje skladištem treba će vam mobilni računar koji se može nositi sa bilo kojom složenom situacijom u skladištu. IP certifikat 67 ili 68 za maksimalnu zaštitu od prašine i vode. Za uređaje koji nisu dizajnirani za rad u hladnim okruženjima kondenzacija može uzrokovati koroziju uređaja, kratki spoj ili neispravnost. Budući da baterije ne mogu dati energiju kada su temperature ispod kritičnog nivoa, uređaji koji nisu dizajnirani za rad u hladnjačama postaju nepouzdani. Usko povezana sa IP zaštitom je i robusnost terminala i koliko padova na tlo uređaj može izdržati. Ako imate betonske podove, bez sumnje vam treba terminal koji može izdržati 50 ili više padova na tvrdu podlogu sa visine od minimalno 1,8 metara.

Koju ćete vrstu barkoda skenirati?

Nemaju svi prenosni terminali ugrađeni 2D barkod skener, ali svi prenosni terminali koji mogu skenirati 2D barkodove mogu skenirati i 1D barkodove, što obrnuto nije slučaj. Stoga, kada planirate kupiti prenosni terminal, dobro je unapred znati kakve ćete barkodove trebati skenirati, 1D ili 2D.

Sa koje udaljenosti ćete skenirati barkodove?

Hoćete li skenirati barkodove sa male udaljenosti ili recimo sa viljuškara?
Ovo je takođe vrlo važno pitanje koje trebate postaviti. Ako skenirani predmeti nisu u neposrednoj blizini uređaja (npr. skeniranje nalepnice na gornjoj polici regala u skladištu), potreban vam je prenosni terminal koji ima ugrađen scan engine koji može čitati podatke iz barkoda sa veće udaljenosti. „Long Range“ ili „Extended Range“ model barkod skenera kojeg ima Zebra TC8300 može čitati barkodove s udaljenosti od 12 metara.

Kakva vam je tastatura potrebna?

Zavisno o vašem softveru za upravljanje skladištem, morate uzeti u obzir vrstu i količinu podataka koje želite uneti. Na raspolaganju su model tastatura : numerička i  alfanumerička (često s QWERTY tastaturom), obe s dodatnim funkcijskim tastarima. Zaposlenima koji rade s rukavicama gotovo sigurno trebaju numeričke tastature jer uređaj ima manji broj tastera koje su i veće. Neki prenosni terminali imaju i posebne tastature za razne emulacije terminala.

Koji ćete operativni sistem odabrati?

Na svim  uređajima postoji operativni sistem koji služi kao softverski okvir za sve druge programe i aplikacije. Operativni sistem odgovoran je za komunikaciju između hardvera i softvera. Koji ćete operativni sistem odabrati zavisi o vašoj aplikaciji. Trenutna verzija sistema Windows za prenosne terminale je Windows Embedded Handheld (WEH), koji je ujedno i najfleksibilniji OS za pokretanje aplikacija. Iako se Windows Mobile i Windows CE bliže kraju svog životnog ciklusa, oba su još u prodaji i podržani na novim uređajima. Windows Embedded Compact (Win CE) je najprikladniji OS ako je vaša kompanija razvila vlastite programe i želi koristiti samo minimalne resurse sistema. Android OS, koji je u vlasništvu kompanije Google, sve više povećava svoj tržišni udeo. Njegova glavna prednost je mogućnost individualizacije, prilagođavanja i samo korisničko iskustvo.

Koju bežičnu vezu odabrati, WLAN ili 4G?

Iako svaki prenosni terminal može pohranjivati podatke lokalno u svoju memoriju, većina kompanija će hteti sinhronizovati podatke u realnom vremenu, tj. imati online aplikaciju. Mogućnost prikupljanja, pregledavanja i ažuriranja informacija u stvarnom vremenu omogućuje brže i efikasnije poslovanje. Nekoliko je načina na koji uređaj može bežično komunicirati: WLAN, 4G, Bluetooth, RFID. WLAN je jedna od najčešćih bežičnih veza koja je najbolja za zatvorene prostore, kancelarije i skladišta. Ukoliko vaši zaposlenici moraju raditi na terenu izvan ureda trebati će im mogućnost mobilnog interneta 4G. Ako želite spojiti printer nalepnica tipa Zebra ZQ620 sa prenosnim terminalom, Bluetooth veza je najpovoljnije rešenje jer ne zahteva mrežni harvder, a radi na udaljenosti od cca 30 metara.

Servis, garancija i podrška lokalnog dobavljača

Kupovina prenosnog terminala od lokalnog predstavnika i ovlašćenog servisera bit će vam od koristi ukoliko ćete trebati i najmanji savet, od postavki barkod skenera do brže i jeftinije usluge.

Imate li dodatnih pitanja o odabiru prenosnog terminala za potrebe vaše kompanije? Napišite nam poruku ili nas nazovite i dogovorite besplatnu konsultaciju.

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcisati i da bismo unapredili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvatam sve Ok!